Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

ελ | en
account

Μανταρίνι Χίου

Η ιστορία της καλλιέργειας του Χιώτικου Μανταρινιού (Citrus deliciose tenore) ξεκινάει από το 14ο αιώνα, όταν εισήχθησαν τα εσπεριδοειδή στο Μεσογειακό χώρο από τους Άραβες και κατά τον 15ο πια αιώνα έφτασαν στη Χίο με τους Γενοβέζους. Το εκτεταμένο δίκτυο εμπορίου του που εκτός από την Ευρώπη έφτανε μέχρι την Ινδία και την Ασία – σε συνδυασμό με την καλλιέργεια και το εμπόριο της μαστίχα Χίου* – έφεραν στο νησί μεγάλη ευημερία.

Το αρωματικό αυτό φρούτο είχε τόσο μεγάλη αξία που συσκευαζόταν ένα ένα με ειδικό χαρτί περιτυλίγματος, τυπωμένο με τη σφραγίδα του παραγωγού, ώστε να προστατευτεί ο καρπός κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του.
Το ξακουστό Μανταρίνι Χίου φημίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το ιδιαίτερο άρωμα και την έντονη γεύση του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει προσδώσει στη Χίο την ονομασία «Μυροβόλος».
Το ευωδιαστό Μανταρίνι Χίου που καλλιεργείται στα περιβόλια του Κάμπου της Χίου, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφική Ένδειξης (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το φρούτο αυτό αποτέλεσε για ένα μεγάλο διάστημα την κύρια πηγή εσόδων για τη Χίο. Οι εύποροι κάτοικοι του νησιού που διατηρούσαν περιβόλια στον Κάμπο, έχτισαν εκεί τις θερινές τους κατοικίες, τις οποίες οριοθέτησαν με ψηλούς πέτρινους τοίχους από θυμιανούσικη πέτρα, ώστε να προστατευτούν από τους δυνατούς ανέμους, αλλά και από τα αδιάκριτα βλέμματα. Στα περιβόλια υπήρχαν και ειδικά αρδευτικά συστήματα τα οποία αντλούσαν νερό από πηγάδια με μάγγανο που παλιότερα λειτουργούσε με ζώα, ενώ σήμερα η άρδευση γίνεται με σύγχρονα μέσα. Πάνω από μια δεκαετία πριν, ένα από αυτά τα ξεχωριστά αρχοντικά αποτέλεσε το μέρος όπου γεννήθηκε η CITRUS. Σήμερα, η παραγωγή μας έχει μεταφερθεί στην Αθήνα.
Πλέον ο Κάμπος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού και παραμένει μια περιοχή ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης.

* Η Μαστίχα Χίου είναι ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το μαστιχόδεντρο καλλιεργείται στο νότιο τμήμα του νησιού και τα κλαδιά και ο κορμός του χαράσσονται με ειδικό τρόπο ώστε να συλλέξει ο παραγωγός τη φυσική αρωματική ρητίνη του, γνωστή ως «δάκρυ». Το μοναδικό αυτό προϊόν έχει αναγνωριστεί από την αρχαιότητα για τις αρωματικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.