ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ CITRUS
Δημιουργός
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
240 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. άχνη ζάχαρη
2 αυγά
530 γρ. αλεύρι
4 γρ. αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ
100 γρ. γάλα
2 γρ. κλωνάρια δεντρολίβανου
5 γρ. γλυκόζη
4 γρ. φύλλα ζελατίνης
180 γρ. λευκή σοκολάτα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει καλά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τη βοήθεια μιας μαρίζ (σπάτουλας) ξεκολλάμε το βούτυρο από τα τοιχώματα του κάδου και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο με την άχνη προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα, προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν αρχίζει να ξεκολλάει η ζύμη από τον κάδο, τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη.
Παίρνουμε τη ζύμη και την κάνουμε μία μπάλα. Την βάζουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη. Φροντίζουμε να την ανοίξουμε τόσο ώστε να περισσεύει γύρω γύρω από την φόρμα της τάρτας που έχουμε. Το πάχος της τάρτας θέλουμε να είναι περίπου 3 χιλιοστά.
Την βάζουμε στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά όπως είναι με τις λαδόκολλες.
Μόλις παγώσει, την βγάζουμε από την κατάψυξη. Γυρίζουμε ανάποδα τη φόρμα της τάρτας και την τοποθετούμε πάνω από τη ζύμη. Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη αφήνοντας ένα μικρό κενό (περίπου ένα δάχτυλο γύρω από τη φόρμα).
*Όση ζύμη μας περισσεύει μπορούμε να την κρατήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα περίπου.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα της τάρτας και απλώνουμε από πάνω τη ζύμη δίνοντας της το σχήμα της τάρτας.
Τοποθετούμε την τάρτα στην κατάψυξη για 15 λεπτά για να ξεκουραστεί η ζύμη.
Μόλις τη βγάλουμε από την κατάψυξη την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια της. Την τοποθετούμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά στην αντίσταση «πάνω-κάτω» και εάν έχουμε την δυνατότητα στον «αέρα».
Στη συνέχεια, αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα το δεντρολίβανο. Το σκπεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και την αφήνουμε πάνω στο μπεν μαρί με κλειστή τη φωτιά. Εναλλακτικά μπορούμε να τη λιώσουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, όμως με μεγάλη προσοχή για να μην καεί.
Σε ένα μπόλ με κρύο νερό μουλιάζουμε τη ζελατίνη.
Στη συνέχεια, σουρώνουμε το γάλα, προσθέτουμε μέσα τη γλυκόζη και τα αφήνουμε να βράσουν.
Αφού έχει μαλακώσει η ζελατίνη, τη στραγγίζουμε, την ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Τα ρίχνουμε μέσα στη μπασίνα (μπωλ ανάμειξης) με τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Στο τέλος, προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία η κρέμα.
ΣΤΗΣΙΜΟ
Γεμίζουμε τη βάση της τάρτας με τη λευκή κρέμα. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες για να παγώσει.
Μόλις παγώσει τη βγάζουμε από το ψυγείο.
Παίρνουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και βάζουμε τη μαρμελάδα σύκο CITRUS. Γαρνίρουμε πάνω στην τάρτα «στρογγυλά κουμπάκια».
Πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένη λευκή σοκολάτα.
Στολίζουμε με βρώσιμα λουλουδάκια.
TIP
Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμες τάρτες, εάν θέλετε να αποφύγετε το βήμα της τάρτας.