ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ CITRUS ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ
Δημιουργός
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
240 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. άχνη ζάχαρη
2 αυγά
530 γρ. αλεύρι
4 γρ. αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ
375 γρ. γάλα
5 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. ζάχαρη
34 γρ. κορν φλάουρ
38 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, την οποία χτυπάμε για να γίνει σαντιγί
Ξύσμα από 3 μανταρίνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει καλά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τη βοήθεια μιας μαρίζ (σπάτουλας) ξεκολλάμε το βούτυρο από τα τοιχώματα του κάδου και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο με την άχνη προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα, προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν αρχίζει να ξεκολλάει η ζύμη από τον κάδο, τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη.
Παίρνουμε τη ζύμη και την κάνουμε μία μπάλα. Την βάζουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη. Φροντίζουμε να την ανοίξουμε τόσο ώστε να περισσεύει γύρω γύρω από την φόρμα της τάρτας που έχουμε. Το πάχος της τάρτας θέλουμε να είναι περίπου 3 χιλιοστά.
Την βάζουμε στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά όπως είναι με τις λαδόκολλες.
Μόλις παγώσει, την βγάζουμε από την κατάψυξη. Γυρίζουμε ανάποδα τη φόρμα της τάρτας και την τοποθετούμε πάνω από τη ζύμη. Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη αφήνοντας ένα μικρό κενό (περίπου ένα δάχτυλο γύρω από τη φόρμα).
*Όση ζύμη μας περισσεύει μπορούμε να την κρατήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα περίπου.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα της τάρτας και απλώνουμε από πάνω τη ζύμη δίνοντας της το σχήμα της τάρτας.
Τοποθετούμε την τάρτα στην κατάψυξη για 15 λεπτά για να ξεκουραστεί η ζύμη.
Μόλις τη βγάλουμε από την κατάψυξη την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια της. Την τοποθετούμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά στην αντίσταση «πάνω-κάτω» και εάν έχουμε την δυνατότητα στον «αέρα».
Στη συνέχεια, αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ
Σε μια μπασίνα (μπωλ ανάμειξης) βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη(σύρμα). Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις ζεσταθεί το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα με τους κρόκους που χτυπήσαμε και τα ανακατεύουμε. Τα μεταφέρουμε μέσα στη κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει η κρέμα, τη βάζουμε σε μια μπασίνα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στη κρέμα και τη βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει για 1 ώρα.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τη μπασίνα από το ψυγείο και ανακατεύουμε λίγο για να μαλακώσει η κρέμα. Προσθέτουμε τη σαντιγί και το ξύσμα και ανακατεύουμε ξανά.
ΣΤΗΣΙΜΟ
Αλείφουμε τη βάση της τάρτας με λίγη μαρμελάδα Χιώτικου Μανταρινιού CITRUS. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 5-10 λεπτά για να σφίξει η μαρμελάδα.
Βάζουμε από πάνω με την κρέμα πατισερί και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Την βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα από πάνω.
TIP
Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμες τάρτες, εάν θέλετε να αποφύγετε το βήμα της τάρτας.