Κάμπος Χίου

Ο Κάμπος είναι ένας μοναδικός, νοητός κήπος εσπεριδοειδών στο κέντρο του νησιού, σε απόσταση μόλις έξι χιλιομέτρων από την πόλη κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού. Μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών με τους χαρακτηριστικούς ψηλούς μανδρότοιχους από θυμιανούσικη πέτρα και σπάνια αρχοντικά ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους και αισθητικής συγκροτούν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο. Η περιοχή αναπτύχθηκε ως περιαστική του Κάστρου της Χίου από τους Γενοβέζους, κατά τον 14ο αιώνα, χρονολογία που αποτέλεσε και το χρόνο άφιξης των εσπεριδοειδών στο νησί.

Αρχικά στον Κάμπο καλλιεργήθηκε μετάξι και αργότερα εσπεριδοειδή που εξελίχθηκαν σε βασική πηγή πλούτου για τη Χίο και τους εμπόρους της. Η ανάπτυξη ενός δυναμικού τοπικού εμπορικού δικτύου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα βασίζονταν σε ντόπιους οι οποίοι είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, την Ασία αλλά και την Ινδία.

Όσα περιβόλια παραμένουν ενεργά ποτίζονται από πηγάδια με μάγγανο που στο παρελθόν γύριζαν με ζώα, ενώ τώρα η άρδευση γίνεται με σύγχρονα μέσα. Ευτυχώς πολλά από τα μοναδικά αρχοντικά της περιοχής επιβιώνουν. Η έδρα της Citrus στεγάζεται σε ένα από αυτά. Αψιδωτές πόρτες και παράθυρα, στοές από μαρμάρινα κολωνάκια, μπαλκόνια που υποστοιβάζονται από μικρές αψίδες και πελώριες αυλόπορτες, βοτσαλωτές αυλές και ζωγραφιστά ταβάνια χαρίζουν στον Κάμπο τον μοναδικό του χαρακτήρα.

Κατά τη δεκαετία του 1960, ο Κάμπος άρχισε να παρακμάζει και οι καλλιέργειες σταδιακά μειώθηκαν χρόνο με το χρόνο, ενώ τα αρχοντικά σταδιακά ερήμωναν. Σήμερα ο Κάμπος έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και παραμένει μια σημαντική αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά περιοχή όπου κυριαρχούν πλήθος δραστηριοτήτων.